Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Организацията на обслужването - основен проблем за администрацията у нас

Елеонора Сергиева, партньор в "Попов, Арнаудов и партньори", ръководител Направление “Публично право и проекти", Бизнес старт, 21.06.2019

Елеонора Сергиева, партньор в "Попов, Арнаудов и партньори", ръководител Направление “Публично право и проекти". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Сергиева, партньор в "Попов, Арнаудов и партньори", ръководител Направление “Публично право и проекти". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има доста какво да се желае по отношение на организацията на обслужването в българската администрация. Това каза Елеонора Сергиева, партньор в "Попов, Арнаудов и партньори", ръководител Направление “Публично право и проекти", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Сергиева направи коментара си по повод резултатите от наблюдението по метода „таен клиент“ за предоставянето на 15 административни услуги в 13 общини, областни и общински администрации у нас, които бяха представени в четвъртък в Министерски съвет.

Сред най-проблемните администрации се нареди столичния КАТ, където услуга за подновяване на свидетелство по правоуправление на МПС е отнела 6 часа на „таен клиент“, разказа гостът.

„Тайният клиент“ ще бъде заложен като начин и метод на проучване и занапред, той е много често срещан в останалите европейски държави. Изключително полезен е, защото показва развитието на услугата отвътре“.

Вече се разработват нови задължителни стандарти за административното обслужване, коментира Сергиева, като посочи, че стандартите, които са регламентирани като такива към момента са 5, но нямат висока степен на полезност.

Идеята е да не се стои повече от 20 мин., когато се посети администрацията (и услугата го позволява). Резултатите от „тайния клиент“ обаче показаха, че в над половината случаи това не се случва“.

Гостът коментира и очакванията за намаляване на броя изисквани от администрацията документи. Според нея за редуцирането му са необходими промени и в нормативната база у нас.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт