Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липсата на единна визия затруднява избора за наследник на Юнкер

Любов Панайотова, Фондация Европейски институт, Бизнес старт, 21.06.2019

Липсата на един основен победител след европейските избори затруднява избора за ключовите постове в европейските институции. Необходим е баланс на интереси и политически семейства. Трябва да имаме предвид, че пакетът, който се договаря, включва и избора на следващ председател на Европейския парламент. Това каза Любов Панайотова, Фондация Европейски институт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Няма единна визия, защото вижданията на политическите семейства са много различни – искат се мерки по отношение на климата, социални права, силна икономика и ускорен растеж в еврозоната, Европа да бъде по-голям играч на световната сцена, защита на гражданите и гражданските свободи“.

Панайотова изтъкна, че победата на последните избори на Европейската народна партия не е толкова убедителна, за да може да се сформира традиционната проевропейска коалиция между нея и социалдемократите.

„Зелените са много сериозен фактор, който трябва да бъде в уравнението, както и либералите“.

Според госта лидерът на ЕНП Манфред Вебер губи позиции за следващ председател на Европейската комисия, като той не е бил и възможно най-добрият кандидат.

Франция и Германия отдавна не са имали председатели на ЕК... Ако Германия трябваше да наложи своя кандидат за председателското място, той трябваше да бъде много по-силна фигура“.

Панайотова посочи, че остава скептична по отношение на възможността главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева да наследи на председателското място в ЕК Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

Още по темата

Гостът коментира и последните събития във Великобритания, след които стана ясно, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър на Великобритания Джереми Хънт ще се борят за премиерското място. Според нея Джонсън ще бъде следващия британски министър-председател.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт