Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

"Холдинг-БДЖ" ЕАД вече нямало да разчита на допълнителна финансова помощ от държавата

Григори Григоров, председател на Съвета на директорите в „Холдинг–БДЖ“, Бизнес старт, 18.06.2019

Оттук нататък едва ли ще се наложи отпускане на допълнителна извънредна финансова помощ за "Холдинг-БДЖ" ЕАД. Финансовото състояние на трите дружества в холдинга е основният фокус на новото ръководство. Това заяви Григори Григоров, председател на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 Холдингът се развива много добре. Разходите са ограничени. Фокусът в последните месеци е върху освобождаването от неоперативните активи. Товарните превози отчитат лек срив през май месец, което води до намаляване на приходите на годишна база от 3-4%. При пътническите превози увеличението на приходите е от около 2,5% за първи пет месеца от годината.

Възнаграждения

"Увеличението на заплатите се извърши от 1 януари 2019 г. заедно с увеличението на минималната работна заплата. Следващото увеличение на заплатите може да се очаква при бъдещо повишение на минималната работна заплата. Междувременно започнахме да внедряваме различни схеми за стимулиране на работния персонал на база резултати".

Покупка на нови влакове, ремонт на вагони и локомотиви

Рамката до 2021 г. предвижда съответната сума пари за капиталов трансфер от около 40 млн. лв. годишно и 100 млн. за нов подвижен състав, съобщи Григори Григоров.

"До края на лятото планираме работна група, а до края на годината се очаква да обявим поръчката за новия подвижен състав. Неговата доставка ще започне през 2022-2023 г. Дотогава трябва да извършим ремонт".

Последни новини
Още от Бизнес старт