Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стартъпът Bevine разгръща иновативна технология в полза на лозарите и винопроизводителите

Благой Анастасов и Костадин Хамънов, Bevine /най-добрият студентски стартъп на JA България за 2019 г./; Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" в JA България; Бизнес старт, 13.06.2019

Тазгодишният студентски стартъп форум "Изгряващи звезди" е единадесети пореден и бе доста специален поради факта, че в международен аспект се чества 100-годишнината от създаването на Junior Achievement. Този път в нашето състезание се включиха общо над 260 ученици и студенти, представляващи 35 ученически и 11 студентски екипа. Това коментира Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" в JA България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Проектът, с който спечелихме наградата "Най-добър студентски стартъп" от Джуниър Ачийвмънт, представлява умен помощник, който се състои от хардуерни сензори, измерващи определени състояния като температура, влажност на въздуха, по листата и в почвата, отбеляза Благой Анастасов, Bevine. "После софтуер анализира информацията и я предава в разбираем вид за агронома. Целта е да се подпомогнат винопроизводители с анализиране на състоянието на тяхната винарна за намаляване риска от болести и увеличаване на качеството на съответната продукция. Това ще може да се установи и от разстояние през мобилното устройство", подчерта още той.

Развитието на едни от най-известните болести при лозята зависи точно от показатели като температура на въздуха и влажност на почвата. При повече информация от сензорите ще се извличат и  по-точни резултати. Това спомена от своя страна Костадин Хамънов, Bevine.

"Обиколихме винарни, говорихме с агрономи. Повечето от тях осъзнават необходимостта от това решение, други са свикнали по старата технология. Земеделската дейност влияе и върху ерозията на почвата и азотния цикъл на планетата, а тази технология, както и използването на по-щадящи торове ще се създават по-добри продукти", поясни още Благой Анастасов.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт