TNBT

Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще намали ли отпадането на ДДС цената на лекарствата?

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, „Бизнес старт“, 11.06.2019 г. Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

Обмисляните от страна на ДПС законодателни инициативи за намаляване на ДДС върху хляба, книгите и лекарствата се превърна една от дискутираните в медийното пространство теми. Оказва се, че промени по линия на данък добавена стойност са доста трудни и дори не дават гаранции, че цените за крайния потребител ще бъдат сериозно променени. Темата за по-ниската ставка върху лекарствата коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова председателят на Националната аптечна камара (НАК) Антон Вълев.

„По време на правителството на Симеон Сакскобурготски бе наложен данък върху лекарствата и тогава те наистина поскъпнаха с 20%, но падането на ДДС сега не би намалило цената им така драстично“.

Още по темата

Прокрадва се и идеята за налагане на различни ставки върху различните продукти в дадена аптека, но мнението на председателя на НАК е, че това ще създаде необосновани трудности.

„Различни ставки на отделните лекарства и продукти ще създаде трудности за бизнеса. За нас е по-правилно да се пристъпи към вариант с общо намаляване на ДДС – от 20% да слезе на 18%. Може да се направи и освобождаване на НЗОК от плащане на данъка. Достатъчно е касата да получава тези пари обратно от бюджета“.

Още по темата

Аптеките у нас трябваше да въведат система за верификация на лекарствата, които продават, но в хода на времето въвеждането на въпросната система се отложи и по всичко личи, че няма движение по този казус. От общо повече от 4000 аптеки в цялата страна едва половината са направили своите онлайн профили, коментира Вълев. Друга страна на проблема е, че производителите в голяма степен не разполагат с машини за изработване на новите верификационни кодове.

Министерството на Здравеопазването има своята вина за затрудненията в продажбата на лекарства, поради липсата на комуникация, смята още Антон Вълев.

„Години наред имаме сериозен проблем в администрацията на Министерството на Здравеопазването. Който и министър да дойде, той бива ръководен от едни чиновници в министерството, които са несменяеми. Тези хора никога не са работили в аптека, никога не са участвали в операция. Хора без един ден трудов стаж по специалността си пишат наредбите, а междувременно липсва политическата воля за промяна в това отношение“.

Целия разговор може да видите по-горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт