Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бивш служител на Apple разказва в книга какво е да работиш със Стив Джобс

Александър Кръстев, създател на "Аз чета" и консултант на книгата "Креатiвен отбор“, Бизнес старт, 10.06.2019

Кен Косиенда е бившият главен инженер на софтуера за iPhone в технологичният гигант Apple. Той прекарва 15 години в компанията и то в едни от най-успешните периоди за нея. Повече за работата си в едно от най-успешните американски дружества и за това какво е да бъдеш служител на Стив Джобс Косиенда разказва в книга, която Александър Кръстев, създател на "Аз чета" и консултант на книгата "Креатiвен отбор“, коментира в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Косиенда успехът на Apple се дължи на 7 елемента, посочи Кръстев, изтъквайки създаването на вкус и упоритата работа като водещи сред тях.

Много е интересно как Косиенда описва атмосферата в Apple при създаването на иновативен продукт. В такъв момент служителите не са имали право да говорят помежду си за работа, екипите са били разделени, без да се срещат в общо пространство“.

Част от разговорите между Косиенда и основателят на Apple са описани още в началото на книгата, коментира Кръстев. Той отбеляза, че от тях се усещат емоциите на автора и напрежението му преди срещата със Стив Джобс.

Кръстев коментира и предизвикателствата пред книгоиздаването у нас. Той посочи, че темата за необходимостта данък добавена стойност върху книгите да бъде редуциран е факт от близо 15 години.

„Първото и най-лесно, което политиците могат да направят, е парите, които влизат в държавната хазна от ДДС от продадените книги, възлизащи на около 10 млн. лв. годишно, да се връщат обратно в книгоиздателския сектор“.

Проблем е, че и държавата ни няма политика, която да промотира българската литература в чужбина, коментира гостът.

Около 8 млн. лв трябва да се заделят годишно за българските библиотеки, което също не се случва“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт