Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се възстанови ли публичният характер на Борисовата градина?

Проф. арх. Атанас Ковачев, Бизнес старт, 07.06.2019

В последни дни се изрекоха много неистини относно новия облик и устройствен план на Борисовата градина. Възмутиха ме явни лъжи на общински съветници - това, че в парка ще се строи много. Преди 3 г. екипът, който ръководех, спечели националния конкурс. Нашият проект бе наречен най-консервативен, най-щадящ територията на парка предвид желанието ни да върнем публичния му, обществен характер. Това коментира професор арх. Атанас Ковачев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В парка на практика има всякаква форма на собственост на отделни обекти, придобита през годините, което не е правилно. Трябва да има изключително държавна собственост, особено в резерватната част. Нашият екип предложи идеи за защита целостта на парка. Лесопарковата част не е толкова добра за посещение към този момент".

Дебатите около идеите за застрояване бяха малко спекулативни, посочи проф. арх. Атанас Ковачев. "Нашият проект предложи много малки намеси, от които е напълно възможно да се претърпи развитие. Предложихме възстановяване на някогашното климатично училище там. Предлагаме и да изнесем колите от парка чрез целите на проекта си", каза още той.

"Гара Пионер е територия, която днес е склад за строителни материали. Тя е за спорт и атракции. Ние спазваме общия устройствен план на София и предлагаме там да има нова спортна зона и малка зала с културна функция".

Много ни се иска на къпалнята "Мария Луиза" да се вдъхне нов живот, свързан с рекреация, твърди Ковачев. "Много я познават и като плаж "Република", а младите не знаят за нея заради промяната на собствеността. Летният театър също е частен терен. Пътят е да се върнат обратно на общината", счита той.

Последни новини
Още от Бизнес старт