Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Напитка от суроватка от козе мляко - иновация с безспорни ползи

Георги Мутафчиев, млад фермер на 2019 г., представител на биоферма "Козле" ООД, Бизнес старт, 07.06.2019

Спечелих националния конкурс "Млад фермер" 2019 г. с един проект, който разработвам с моите родители от миналата година. Тогава започнахме да мислим как да превърнем нашето малко предприятие в Банско и Разлог в нещо по-иновативно за региона в областта на хранителните продукти и да затворим още повече цикъла на производство. Доста мандри в България не използват продукта, познат като суроватка. На нас амбицията ни беше да го форматираме в годен за консумация от хората вид. Това спомена Георги Мутафчиев, млад фермер на 2019 г., представител на биоферма "Козле" ООД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Полезните свойства на продукта

Той има високо съдържание на протеини и калций и голяма част от групата на витамините и аминокиселините, поясни Георги Мутафчиев. Подходящ е за малки деца, спортуващи, бременни жени, кърмачки, както и за хора с проблеми с отделителната система, бъбреците и черния дроб, извличайки токсините, изтъкна гостът.

"Суроватката се получава при производството на сиренето - мляко, от което е извлечено сиренето, форматирано в бутилка. Специфичната миризма е показател за истинността на продукта. Пълният ни производствен капацитет на ден е 400 литра, за момента ние преработваме около 200-250 литра. Не използваме консерванти, което скъсява срока на годност - 10 дни, като това не би попречило за износ в близките държави".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт