Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Община Челопеч преговаря с китайски инвеститор за завод за електромобилни батерии

Инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч, „Бизнес старт“, 04.06.2019 г.

Община Челопеч води първоначални преговори с китайски компании за изграждане на предприятие за производство на акумулаторни батерии за електромобили. Новината идва на фона на това, че Челопеч е общината с най-висока средна заплата в България. Кметът на града инж. Алекси Кесяков изрази опасенията си, че рудодобивът рано или късно ще се изчерпи и хората ще имат нужда от алтернатива, за да не отидат в другата крайност. Той коментира темата за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Осъзнавам, че рано или късно залежите на злато ще се изчерпат и ние ще отидем в другата крайност. Затова полагам много усилия за изграждане на бизнес парк, който да се превърне в алтернатива след 3-4 години“.

Кметът обяви, че води преговори с китайски инвеститор за изграждането на завод за производство на електромобилни батерии, но на този етап основният проблем е намирането на квалифицирана работна ръка.

Към момента „Дънди прешъс металс“ е причината за високата средна заплата в община Челопеч в ролята си на основен работодател в региона, казва още инж. Кесяков.

„Когато бях синдикален лидер в предприятието се срещнах с един от ирландските директори тогава, за да му поставя въпроса със заплатите по следния начин – аз ям 2 кюфтета, а ти ядеш 10, което средно прави по 6 на човек. Тогава заплатите се повишиха осезаемо“.

Още по темата

Нивото на безработицата в Челопеч е под 2%, което създава условия за недостиг на работна ръка и затруднява привличането на нови инвеститори, но ние полагаме съответните усилия, за да преодолеем демографската криза, обяснява Алекси Кесяков.

Последни новини
Още от Бизнес старт