Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преференцията - коректив и инструмент за демократично участие при политически решения

Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, Бизнес старт, 30.05.2019

Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смисълът на преференциалния вот е, че избирателят може да промени решения, които се взимат в по-ограничен кръг от политически активни лица. Преференцията позволява решението на симпатизантите да притежава съществена тежест при определяне на политическите представители. Вотът е не само коректив. Той служи и като инструмент за широко демократично участие за взимане на политически решения. Това мнение изрази Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Доверието към политическия ни елит е сериозно накърнено. Но резултатът от тези избори е много активно използване на преференция".

Гражданите осъзнават отговорността си като избиратели, смята Ваня Нушева. "Но има масово избиране на непознати кандидати, и то в населени места, където не се очаква значителна информираност на избирателите. Възникнаха съмнения дали не става въпрос за контролиран вот. Отказването на кандидати от ЕП в случая въпрос, който трябва да отнесем към политическите лидери. Това не е почтено", категорична е тя.

"Моите лични впечатления от машинното гласуване са по-скоро положителни. Видяхме, че членовете на секционните комисии бяха притеснени с разбирането за отговорността и от боравенето с този тип нова техника, но и убедени, че тя ще улесни административния процес. Избирателите пристъпват все още плахо към машинното гласуване".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт