Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво предвиждат новите промени в Закона срещу изпирането на пари?

Емил Лукаев, адвокат, "Пенков, Марков и партньори", „Бизнес старт“, 29.05.2019 г.

Новият закон срещу изпирането на пари претърпя поредни промени в хода на общественото си обсъждане и това е повод да потърсим мнението на експерт в областта на финансовото право. Адвокат Емил Лукаев от адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ дава своето мнение по законовите промени за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Законът идва в отговор на приетите европейски регулации. Режимът ще продължи да се затяга и правилата ще стават все по-строги. Все още липсва практика по прилагането му. Дали ще бъде ефективен законът? Това ще покаже само времето“.

Още по темата

ДАНС проявява изключителна активност в борбата срещу тероризма дори преди приемането на Закона срещу изпирането на пари, коментира адв. Лукаев. Достатъчно е да постъпи прост сигнал по телефона, за да се направи проверка на дадена фирма, дали не извършва дейност в полза на терористична организация.

„Ако имаме клиент, който обикновено търгува с нас и сделките и операциите, които сключва с нас, са на стойност 5-10 хиляди лева и в един момент се покачат рязко, това може да е някаква индикация, че става нещо незаконно. В такъв случай можем да му изискаме допълнителна документация“.

Все още законът не е постигнал окончателния си вариант и тепърва предстои да видим приложението му в родното законодателство. Несъмнено бизнесът ще се сблъска с едно административно утежнение, но е важно в крайна сметка да се отсее легалният бизнес от нелегалния, тъй като в момента има достатъчно съмнения, че редица съмнителни бизнесмени у нас перат пари чрез фирми, симулиращи дейност. Продължаваме да следим темата в очакване на първите реални резултати от новия закон.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт