Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Основателно ли е президентското вето върху промените в Закона за държавната собственост?

Проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“, Бизнес старт, 28.05.2019

Правителството у нас въведе промените в Закона за държавната собственост поради притеснения, че отчуждителните процедури се изпълняват много бавно, което забавя инвестиционния процес. Президентът Румен Радев обаче е притеснен, че така частната собственост не подлежи на достатъчна защита. Темата и причините за наложеното вето коментира проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани само ако няма как нуждите да бъдат задоволени по друг начин и срещу предварително и справедливо обезщетение, поясни Тодоров.

„Досега разпоредбата беше, че отчуждителните заповеди подлежат на предварително изпълнение за национални обекти, като в закона е пояснено кои са те. Сега се добавя това да са обекти и от национално значение, като кои са те трябва да се определя от Министерски съвет и Народното събрание“.

Гостът поясни, че промените не засягат инвеститори от ранга на германския производител на автомобили Volkswagen например, за чиято инвестиция страната ни се конкурира.

„Никой чуждестранен инвеститор няма да се насочи към място, което тепърва ще се отчуждава. За подобни решения вече има определени локации и изградена инфраструктура“.

Тодоров коментира и конкретни текстове на измененията в закона, част от които предвиждат Конституционния съд да има възможност да определя парична гаранция в размер на 1/3 от внесеното обезщетение за пропуснати ползи, което се дължи от инвеститора. 

Това е един от основните проблеми... Досега се изискваше гаранциите да бъдат в пълен размер, нямаше ограничения... Така се нарушава разпоредбата на Конституцията да има предварително и справедливо обезщетение“.

Според него държавата може да разреши проблема си като ускори производството по отчуждаването до 10 пъти.

Второто нещо е да се предвидят много кратки срокове за приключване на производството, включително и през летните ваканции, когато Конституционният съд спира работа“.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт