Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ниската избирателна активност на евровота у нас – наказание за политиците

Проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ, Бизнес старт, 28.05.2019

Проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниската избирателна активност у нас на изборите за Европейски парламент показа, че европейската тема не засяга гласоподавателите или по-скоро начинът, по който родните политици я обясниха и коментираха. Това каза проф. Росен Стоянов, преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

26% от всички българи, имащи право на глас, отидоха до урните на последните избори за Европейски парламент, сравнено с 36% на предишните европейски избори, посочи Стоянов. Победилата партия (ГЕРБ) печели 30% от гласувалите, което означава 8,11% от всички, имащи право на глас, добави той.

„Избирателите наказаха политиците с разпилян вот, с вот, който не подкрепя никого, или с неотиване до урните“.

Според госта резки движения в родното политическо пространство не се очакват след европейските избори, а на европейско ниво предстои създаването на един интересен ЕП.

Още по темата

Още по темата

„Важни са бъдещите структурирания в национал-популисткия сектор. Голям въпрос е дали италианския вицепремиер Матео Салвини и спечелилата във Франция Марин Льо Пен ще припознаят унгарския премиер Виктор Орбан, защо не и полския“.

Когато говорим за Европа трябва да поглеждаме и отвъд нея за външни интереси и възможности за намеса в коалициите, които се очаква да управляват, отбеляза Стоянов.

Важно е да споменем, че бизнесменът Доналд Тръмп няма никаква необходимост от силна европейска икономика, политикът Владимир Путин – също, а китайците се интересуват просто от разширяване на пазарите си“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт