Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Huawei ще бори американските санкции със собствени чипове

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 28.05.2019

Основателят на най-голямата китайска технологична компания Huawei Technologies Co Жън Джънфей коментира американските санкции, които заплашват оцеляването на компанията му в интервю за Bloomberg Television. Повече за него разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Пред Bloomberg милиардерът призна, че ограниченията от администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще доведе до свиване на двугодишното конкурентно предимство на Huawei, като обаче посочи, че компанията ще увеличи собственото си снабдяване с чипове и ще намери алтернативи, за да се справи с негативните последици".

Жън поддържа хипотезата, че Huawei е способна да измисли свои собствени решения – ако има време за това, коментира Попов.

Компанията изглежда проектира свои собствени чипове от години, които сега използва в много от смартфоните си. Тя дори разработва собствен оперативен софтуер, за да управлява телефони и сървъри".

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Главният изпълнителен директор обаче отклони въпросите за това колко бързо Huawei може да увеличи тези вътрешнофирмени усилия за подмяна, коментира Попов, като добави, че неуспехът може да засегне бързо развиващия се потребителски бизнес на компанията .

САЩ вкараха на 17 май Huawei в черния списък на дружествата, които обвиняват, че помагат на Пекин в шпионажа, като му забраниха достъпа до американския софтуер и компоненти, припомни главният редактор.

Решението на Вашингтон обърка производителите на чипове - от Америка до Европа... Мерките на Белия дом може да нарушат и глобалното разпространение на 5G мрежата, подкопавайки стандарта, който се изтъква като основа на всичко - от автономните автомобили до роботизираната хирургия“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт