Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемите застигнаха Huawei и в Европа

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 27.05.2019

Натискът върху европейската икономика в следствие на търговската война между Вашингтон и Пекин все повече се увеличава, което засегна и китайския производител на смартфони и доставчик на мрежово оборудване Huawei. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Германски индустриални групи са започнали да преразглеждат отношенията си с Huawei, след като по-рано базираният в Мюнхен производител на чипове Infineon потвърди, че спира доставките от Америка до китайския производител, посочи Попов, позовавайки се на информация на германския вестник F.A.Z.

В резултат, според F.A.Z., базираната в Мюнхен индустриална група Siemens, доставчикът на автомобилни компоненти Bosch и производителят на софтуер SAP от Валдорф, също преразглеждат своите бизнес отношения с Huawei“.

Bosch пояснява пред F.A.Z., че следи „текущото развитие" и „в момента проучва възможните последици за нашия бизнес", тъй като компанията „стриктно спазва законовите изисквания и задължения по света", добави Попов.

Siemens доставя софтуер за Huawei, наред с други неща. Колко висок е делът на продажбите, засега не е ясно. Според информирани източници Siemens продава годишно продукти на стойност 300 милиона евро от САЩ в Китай, а китайският износ е приблизително в същия обем“.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Правителството на САЩ включи през миналата седмица Huawei в списъка на компании, институции и физически лица, включително тези от Китай и Русия, на които не е разрешено да доставят стоки или услуги, произведени в Америка без разрешение, припомни главният редактор.

В САЩ редица корпорации, включително Google, Microsoft и производителите на чипове Intel и Qualcomm вече сигнализираха, че искат да спазят забраната над Huawei и да спрат доставките си за базираната в Шънджън компания, посочи още той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт