Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тереза Мей е като тигър в клетка, който е притиснат до стената

Калоян Методиев, „Бизнес старт“, 24.05.2019 г.

Тереза Мей направи една огромна грешка и тя е, че се опита да сближи лейбъристите и консерваторите в парламента на Великобритания по казуса Брекзит. Това я превърна в тигър в клетка, според политологът Калоян Методиев, който коментира политическата ситуация на „Острова“ в телефонен разговор с Живка Попатанасова за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„Мей е тигър в клетка, който се лута в две посоки. Последното ѝ предложение за втори референдум буквално влуди съпартийците ѝ. Така тя може и да спечели поддръжници извън своята партия, но загуби подкрепата на колегите си. Опитът на Мей да бъде мост между двете страни в парламента ѝ коства всичко на този етап“.

Сега въпросът е не дали, а кога Тереза Мей ще напусне държавното управление. Консервативната партия ѝ дава право сама да подаде оставка, но в случай, че откаже, вече има план за действие, който би коствал разпада на самата партия, отбелязва Методиев.

„Ходовете на британския премиер се изчерпаха, освен ако не видим някакво чудо в неделя след евроизборите и Консервативната партия не е пета политическа сила“.

Още по темата

Визитата на американския президент Доналд Тръмп е считана за едно от важните събития през предстоящата седмица във Великобритания, тъй като Щатите са стратегически партньор. Традицията повелява той да бъде посрещнат от премиера на страната, а на този етап се очертава, че това няма да е Тереза Мей. Но дори да е тя, това ще стане в ролята ѝ на служебен министър-председател, казва още политологът.

Видео от разговора с Калоян Методиев вижте по-горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт