Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Песимизмът на българите идва от съревнованието с останалите страни от ЕС

Жозе Салойо, управител на BNP Paribas Лични финанси в България, „Бизнес старт“, 21.05.2019 г.

Българите сме песимистично настроени в редица отношения и най-вече в самооценката си за финансовото състояние, но въпреки това сме сред лидерите, що се отнася до намеренията ни за харчове през следващата година. На какво се дължи всичко това обяснява управителят на BNP Paribas Лични финанси за България Жозе Салойо, говорейки пред Христо Николов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„Песимизмът на българите се дължи на това, че правят сравнение с останалите страни от ЕС“.

Оказва се все пак, че сме готови да харчим повече, за да подобрим стандарта си на живот. За това има съответните причини, като те не се дължат на някакъв вид народопсихология, а имат чисто икономическо отражение, обяснява Салойо.

„Има два фактора за желанието на българите да харчат повече. Първият е подобрената икономическа ситуация – увеличените БВП и заплати. Вторият е желанието на българите да подобрят жизнения си стандарт“.

Същата тенденция, но с обратен знак се наблюдава в другия край на проучването сред европейските държави. Ако българите заявяват в 61% от случаите, че възнамеряват да харчат повече, средното ниво за ЕС е 41%, отбелязва Жозе Салойо.

„Основните аспекти от живота, които българите желаят да подобрят, са пътуванията, обновяването на домашните уреди и реконструкцията на дома“.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт