Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Австрия се превръща в истински Троянски кон за ЕС, твърди експерт

Мартин Владимиров, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), „Бизнес старт“, 21.05.2019 г.

Мартин Владимиров, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), „Бизнес старт“, 21.05.2019 г. Мартин Владимиров, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), „Бизнес старт“, 21.05.2019 г.

Видеозаписът, който предизвика скандал в Австрия и доведе до свалянето на правителството в страната, стана повод за сериозно притеснение в целия Европейски съюз (ЕС) дни преди провеждането на евроизборите. Това е и причината страната да търпи огромни критики за управлението си, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„За последните 5 години от налагането на санкции срещу Русия след анексирането на Крим Австрия е привлякла повече от 20 млрд. евро инвестиции. Това е единствената страна в ЕС, която увеличава експозицията си към руския пазар след 2014 г. По този начин Австрия се превръща в истински Троянски кон за Съюза. Но това не може да се случи без подкрепата на всички партии в страната“.

В целия ЕС има само две страни – Португалия и Испания, които нямат проруски партии в управлението си през последните 10 години, твърди Владимиров.

„Руските инвестиции в България използват примера на Австрия. Тук финансирането минава през офшорни компании. Ако в момента има около 3 млрд. евро по официални данни, то реалният размер е двойно по-голям. Близо 12-13% от общото количество чуждестранни инвестиции у нас са руски и така страната се превръща в най-големия инвеститор в България“.

Очаква се отражение на скандала с оставката на австрийското правителство върху изборите за Европарламент в края на седмицата, но влиянието по-скоро ще бъде ограничено до рамките на страната и по-конкретно върху Партията на свободата, казва още Владимиров.

Всички подробности от разговора можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт