Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са перспективите пред българските ТЕЦ?

Доц. Красен Станчев, икономист, „Бизнес старт“, 20.05.2019 г.

Доц. Красен Станчев, икономист, „Бизнес старт“, 20.05.2019 г. Доц. Красен Станчев, икономист, „Бизнес старт“, 20.05.2019 г.

Топлоелектроцентралите (ТЕЦ) в Европа са основен акцент на организациите за защита на околната среда, което ги прави фокус и на европейските политики в това число и за България. Какви са българските перспективи пред въпросните централи, коментира икономистът доц. Красен Станчев в телефонен разговор с Христо Николов за „Бизнес старт“.

„Марица Изток 1“ отдавна работи по складове за електроенергия. Преди 2-3 седмици те изпробваха батерии, които могат да съхраняват мощност до 10 MWh“.

Това говори за модернизация на българските централи, което е важна крачка към по-ефективната им експлоатация. Един от големите проблеми в производството на електроенергия е, че съхранението до скоро бе невъзможно, а нуждите на пазара няма как да бъдат предвидени с голяма точност.

„Според баланса на БАН за „Марица Изток“ и „Марица Изток 2“, 2/3 от сегашните мощности на въглищните електроцентрали няма проблем да функционират до 2035 г. 1/3 ще бъде изведена от експлоатация в този период“.

Амбициите на Европейския съюз (ЕС) за фокусиране върху „зелена“ енергия изглежда търпят отлагане, след като немалка част от членките на съюза отварят нови ТЕЦ за покриване на собствените им нужди. В България плановете се простират до 2050 г., що се касае до експлоатацията на топлата електроенергия.

Разговорът с доц. Станчев можете да видите по-горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт