Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Google къса отношенията си с Huawei?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 20.05.2019

Много тежък удар ще понесе китайската технологична компания Huawei, след като Google обяви намеренията си да ограничи партньорските си отношения с втория по капацитет производител на смартфони в света. Това е основаната тема в технологичния коментар на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

Операционната система Android вече няма да бъде в пълната си версия за новите модели на Huawei, което значи, че от портфолиото на смартфоните излизат популярните апликации Google Play Store и Gmail.

Това е поредната американска реакция срещу Китай, дошла в следствие на натиска от страна на американския президент Доналд Тръмп. Huawei е обвинявана, че извършва шпионаж в полза на правителството в страната си и макар тези обвинения да не са доказани, санкциите вече започват да придобиват притеснителни измерения.

Друга важна тема от технологичния коментар е идеята за разделяне на Facebook Inc. на отделни части. Главният оперативен директор на социалната мрежа Шерил Сандберг е на мнение, че развитие в тази посока би било ползотворно, но все пак не би решило най-големите проблеми на компанията, а именно сигурността и неприкосновеността на потребителите.

Компанията за споделено пътуване Lyft на свой ред е обект на съдебен иск от инвеститори, след като отчете провал на IPO-то си по-рано тази година. Оплакванията на хората са, че анализаторите на компанията са дали подвеждаща за перспективите пред Lyft информация, която е завишила сериозно цената на акциите в началото на публичното предлагане. Подобни съдебни действия се превръщат в обичаен сценарий при появата на нови големи имена в борсовите среди.

Технологичният коментар в пълните му детайли можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт