Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

До каква степен естетиката на София зависи от наредбата за градска среда?

Инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг, „Бизнес старт“, 20.05.2019 г.

Проект на Наредба за градската среда в София бе публикуван за обществено обсъждане от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Целта е обществото да вземе дейно участие в подобряването на средата, в която живее, а, за да коментира наредбата, в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов гостува инженер Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг.

„Свръхрегулирането няма да доведе до нещо успешно и затова широкото обществено обсъждане е важно и се прилага правилно в момента“.

Собственици и съсобственици на жилищни сгради на този етап ще бъдат афектирани най-сериозно, ако сегашният вариант на наредбата бъде спазен, но не бива да се забравя, че не само те съставят общия облик на даден град, коментира инж. Новакова. Според нея е важно обществото да разбере, че терминът „фасада“ не означава само мазилка и прозорци, а тя включва всички видове конструкции, облицоващи дадена сграда заедно с всички орнаменти и материали, вложени в нея. Затова бизнесът, обществените сгради и паметниците на културата не бива да остават в периферията.

„Темата с безопасността също се засяга в наредбата. Тя е обсъждана активно и с пожарната“.

Преди да мислим за естетика е важно да се погрижим за сигурността си, отбелязва инж. Венета Новакова. По света има редица примери, от които трябва да се поучим в прилагането на свои наредби и законодателни промени.

Повече детайли по проекта на Наредбата за градска среда в София и деликатните теми в нея можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт