Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дебатът за председател на ЕК показа, че има разделение за миграцията

Борислав Мавров, програмен директор на Фондация "Европейски институт", Бизнес старт, 16.05.2019

По време на дебата стана ясно, че много трудно ще се намери единно решение по отношение на миграцията. Тази тема е много лесна плячка, като различни популистки партии я използват умело, за да построят своята предизборна стратегия. Това каза Борислав Мавров, програмен директор на Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Търсенето на решения минава през общоевропейски усилия и чрез осъзнаването, че миграцията и интеграцията трябва да бъдат сериозно разглеждани от националните правителства, Европейския парламент и Европейската комисия".

Наследникът на Жан-Клод Юнкер ще бъде избран на съвет от страните членки. Това е процедура, която не е ясно как ще завърши, коментира той.

ЕС и ЕК трябва да покажат, че могат да действат много по-бързо като единен играч, заяви Мавров.

"Според Вебер решенията по отношение на външната политика на ЕС вече не трябва да се взимат с единодушие, а с мнозинство. По този начин трябва да се взима бързо решение без прекалени компромиси".

Платформата „Време за избор“ помага на избирателите да се позиционират на политическата карта, като отговарят на определени твърдения, обясни гостът.

„По този начин избирателят вижда колко близо стоят политическите партии до неговите разбирания“.

Това е академичен проект, който правим почти за всички избори, разказа Мавров.

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт