Нова бежанска вълна заплашва Европа при ескалация на напрежението с Иран

Проф. Владимир Чуков, арабист, Бизнес старт, 10.05.2019

Иран, подобно на Турция, може да задейства бежанската карта. Около 2 милиона афганистански бежанци могат да нахлуят в Европа, това е част от инструментариума на Иран. Също така Иран е основен коридор за преминаването на афганистанските наркотици. Това коментира арабистът професор Владимир Чуков в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по темата за козовете, с които Иран разполага за ответна реакция на атаките спрямо себе си.

"Преди една година САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение, но дотогава не бяха наложени тези високи санкции, които се случиха постепенно, през 3 месеца, впоследствие. След това имаше изключения по отношение на 8 държави за покупка на ирански нефт. В момента, когато политиката на САЩ бе за зануляване на приходите и износа на иранския нефт, това влоши ситуацията в икономиката там".

Дори компенсаторният механизъм от страна на европейските участници в споразумението не заработи, което генерираше големи загуби за иранската икономика, отчете Владимир Чуков, добявайки, че за да може Иран да си осигури миналогодишните бюджетни приходи, цената не нефта трябва да бъде 95 долара за барел.

"Можеше да се прогнозира, че това споразумение от 2015 няма как да издържи".

Още по темата

Президентите Тръмп и Макрон заявиха, че са готови да работят за спасяването на договора, но не в този вид, уточни арабистът. "Майк Помпео очерта 12 условия, по които те са готови да преговарят, и респективно когато Иран ги изпълни, нещата ще се върнат в старото русло. Отделните играчи поставят свои пунктове в зависимост дори от географската отдалеченост от Иран. Така например САЩ поставят ясен акцент върху ядрената програма. Неспазването на ограниченията за складирането на тежка вода и обогатен уред е опит за натиск върху САЩ. Докато програмата за балистичните ракети касае европейците", поясни Владимир Чуков.

"САЩ наложиха най-крутите санкции, откакто Иран е под такъв режим. САЩ никога не са казвали, че искат да свалят управляващите. Докато държавата е теократична, старите формули са обречени на неуспех. Повишението на цените на горивата у нас е следствие от изчезването на иранския нефт на световните борси въпреки компенсирането от страна на Саудитска Арабия. Отношенията между Русия и Иран също се влошиха по линия на цената на нефта. Русия иска по-високи цени, а Иран ги смъква, за да може да продава".

Евентуален военен конфликт е опция със САЩ, но е слабо вероятна, подчерта професор Чуков.

Последни новини
Още от Нотификации