Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Министерството на земеделието ще компенсира стопаните на отровени пчели

Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, и Костадин Костадинов, председател на НАЗ; Бизнес старт, 09.05.2019

Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, и  Костадин Костадинов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, и Костадин Костадинов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се вземат проби от умрелите пчели и от растителността. Министерството на земеделието ще заплати пробите. Цените са от порядъка на 430-450 лв. на едната проба. 800-1000 лв. струва като цяло комплексната проба. Намаляване количеството на пчелите води до забавяне на развитието на пчелното семейството и загуба на стопанската година. Това коментира Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Затова следва да синхронизираме действията си по отношение на изпълнение на нормативната уредба (визирайки Наредба 13 от 2016, Закона за защита на растенията и Закона за пчеларството). С оглед изпълнението на тези нормативни документи трябва да се уеднаквят действията, като се подобри информираността на пчеларите, а от друга страна, земеделците трябва да изготвят уведомителни писма, с какви препарати за растителна защита се третира и т.н. Една от двете проявени по това време болести със силно отражение е вароатоза. Но това да има масов мор се дължи единствено на отравянето".

Видяхме, че има пропуски в наредбата по отношение на взимане на пробите, каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ. "Уведомленията са най-важната част от тази наредба. Това е връзката между нас и самите пчелари. Проблемите обикновено са в отделни райони, където липсва синхронизация. Говорим за електронна система, където ясно и точно да се вижда всичко", допълни той.

"Не се спазва наредбата по отношение на часовия диапазон на пръскане. Пръсканията след 10:00 часа в светлата част на деня са забранени. Те трябва да бъдат от изгрев до 10 ч., когато е авиационно, а при наземна техника – от залез до 10 ч. сутринта", отчита Михаил Михайлов.

Авиационното пръскане се извършва само с позволението на областна служба растителна защита, твърди Костадин Костадинов. "По отношение на инсектицидите, които са най-опасни към пчелите, пръсканията са сутрин до 10 ч. и след залез. За другите препарати няма ограничение за пръскането през деня. Всяко отговорно лице трябва да притежава сертификат за работа с препарати за растителна защита", счита той.

"Имаме информация, че БДЖ пръска покрай линиите без уведомление с пестициди. Не се спазват отстоянията, скоростта на вятъра, параметрите на външната среда и пчелите в близост страдат. Предлагаме всяка година в началото на пролетта да се провеждат опреснителни курсове какво трябва да се прави при работа с пчелите", обяви Михаил Михайлов.

Вчера в Министерството на земеделието говорихме за формиране на работна група, която да работи по тези проблеми, уточни Костадин Костадинов. 

Вижте видеото с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт