Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво отражение на икономиката ще даде новият президент Пендаровски?

Проф. д-р Леонид Наков, директор на Центъра за икономически изследвания към Икономическия факултет на университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие“, „Бизнес старт“, 09.05.2019 г.

Стево Пендаровски официално бе избран за президент на Република Северна Македония, като очакванията към него са за много по-сериозно развитие на икономиката в страната и засилване на добрите междусъседски и европейски отношения. Това коментира проф. д-р Леонид Наков, директор на Центъра за икономически изследвания към Икономическия факултет на университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие, за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Прогнозите на ръст в македонската икономика са от 2,8% до 3,2%. Ние се стараем да следваме българските примери в това отношение“.

Добрите търговски отношения между България и Северна Македония са в част от очаквания ръст в двете икономики. Проектите с новите железопътна линия и магистрала между София и Скопие се развиват според очакванията, казва още професорът.

„В момента обемът на стоковия обмен между България и Северна Македония е прекалено малък. Но в дългосрочен план се надяваме на все по-голям добри търговски отношения“.

Пристигането на папа Франциск се превърна в добра реклама, както за България, така и за Северна Македония, смята проф. д-р Наков. Все пак туризмът заема немалка част от икономиките на двете държави.

Последни новини
Още от Бизнес старт