Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвеститорите остават под напрежение преди срещата между Тръмп и Хъ

Пазарен коментар на Розалин Чин, Bloomberg Хонконг, „Бизнес старт“, 09.05.2019 г.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Азиатските акции задълбочиха загубите си в четвъртък, след като надеждите за сделка между САЩ и Китай изглежда повече се отдалечиха. Фючърсите по американските акции също се понижиха. Президентът Тръмп по време на събитие по кампанията си във Флорида каза, че Китай е „разтурила сделката". Така стартира традиционния си пазарен коментар Розалин Чин от Bloomberg Хонконг за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Лиу Хъ и китайската делегация се очаква да се срещнат с американските си колеги във Вашингтон за още преговори. Тръмп казва, че ще увеличи митата върху китайския внос от 12.01 ч. след полунощ в петък. Китай предупреди, че ще предприеме ответни мерки. Инвеститорите остават под напрежение“.

Индексът NIKKEI в Япония повежда в спадовете, докато йената клони към повишение, търгувайки се близо до 6-седмичен връх, докато инвеститорите се насочват към активи-убежища. Индексът MSCI Asia Pacific е насочен към седмичен спад. А индексът Hang Seng в Хонконг задълбочава загуби като застрахователни компании, включително AIA, Ping An и China Life са сред губещите днес, отбелязва Чин.

„Получихме данни за инфлацията в Китай – индексът на производствените цени (PPI) се покачва с 0.9% спрямо очакваните 0,6%, а индексът на потребителските цени (CPI) е нагоре с 2,5%. Това се дължи основно на инфлацията на храните, поради болест по свинефермите в страната“.

Лекият суров петрол (WTI) поевтиня до под 62 долара за барел, каза още Розалин Чин.

„Остават по-малко от 24 часа преди крайния срок, когато Тръмп казва, че ще увеличи митата върху китайския внос към САЩ. Инвеститорите продължават да следят внимателно преговорите в четвъртък“.

Очаквайте и видео от пазарния анализ.

Последни новини
Още от Бизнес старт