Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защита на демокрацията - аргумент за касирането на изборните резултати в Турция?

Мариян Карагьозов, журналист от БНР, Бизнес старт, 08.05.2019

Мариян Карагьозов, журналист от БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов, журналист от БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Касирането на изборите в Турция можем да разглеждаме в няколко аспекта. Истанбул е важен за управляващата партия в Турция. Той има символично и огромно икономическо значение. Бюджетът му е около 25 млрд. турски лири. Още след провеждането на изборите на 31 март представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието изразиха своите съмнения относно резултати. Защита на демокрацията е един от основните аргументи за решението. Това коментира кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нормално е президентът Ердоган да се страхува и изборите да отразяват по-широките настроения в Турция. Самият Истанбул е една Турция. В момента около 31 от всеки 100 жители на Истанбул са от черноморските провинции на Турция. Говорим за икономическа емиграция. Не бива да забравяме, че става дума за местни избори – в съответните регионални фактори повлияха върху изборите на хората. Не е ясно дали опозицията ще успее да се представи толкова добре".

Жалбите от Партията на справедливостта и развитието се мотивират с това, че искат да бъде максимално точно отчетен вотът на хората, посочи журналистът.

"Отношенията между Австрия и Турция са обтегнати от доста време. Турция и ЕС по-скоро ще запазят някаква форма на диалог, макар че в момента възможността за присъединяване на Турция към ЕС изглеждат крайно отдалечени".

Турското общество е поляризирано, подчерта Мариян Карагьозов. Вътре в самия Истанбул има квартали с висока подкрепа за опозицията и такива, подкрепящи управляващите, уточни той.

"Последиците от решението на Върховната избирателна комисия в Турция са две - политически и икономически. В политически план е възможно решението да доведе за още по-убедителна победа на опозицията, или да гласовете на Партията справедливостта и развитието да бъдат мобилизирани и те да спечелят. Икономическият аспект се изразява в това, че ако правителството успее до 23 юни да се справи с инфлацията, това би увеличило подкрепата на управляващата партия. Ако турската лира отчете още повече спад, перспективите за не изглеждат толкова добри".

Последни новини
Още от Бизнес старт