Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви да бъдат задачите на новия заместник-министър на земеделието?

Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", Бизнес старт, 08.05.2019

Големият въпрос е с какви задължения и отговорности ще бъде облечен новият заместник-министър на земеделието, какви правомощия ще има, ще разполага ли с определени ресурси, как ще е координирана дейността му със земеделския министър и бранша. Една нова длъжност сама по себе си не означава нещо ново, ако не се поеме ясен ангажимент. Това коментира по темата за избора на новия заместник-министър на земеделието с ресор "Плодове, зеленчуци и биоземеделие" Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Първо трябва да се състави ясна картина с какво разполагаме като: насаждения, сортова структура, възраст, гъстота на насаждане, обезпечение с напояване, с противоградна защита и т.н. Има статистика за площ и производство, но смея да твърдя, че тя е малко далеч от действителността. Никой няма ясна представа каква част от насажденията са годни да произвеждат качествена продукция".

Не мисля, че е въпрос на финанси, а до ясна представа как искаме да се развива този сектор – да задоволява вътрешния пазар или европейския, посочи Николай Вълканов. "Инвестирането на европейските средства води до създаването на слабо продуктивни, морално остарели насаждения. Въпросът не е толкова в размера на средствата, а в начина, по който се изразходват. И дали, харчейки определени средства, търсим даден резултат – повишаване на износа, доходността от единица площ, увеличаване на приходите от данъци", спомена той.

"В данните на Министерството на земеделието за реколтираните площи, производството и средните добиви на плодове и зеленчуци през 2018 г. както винаги има известна конюнктурност. Забелязва се и огромното увеличение на продукцията от череши и вишни например. Голяма част от насажденията не са екпортно ориентирани и "задръстват" вътрешния пазар с нискокачествена продукция".

Инвестициите могат да бъдат насочени най-рентабилно към произвеждането на висококачествена продукция за прясна консумация за износ, отбеляза управителят на "ИнтелиАгро".

Последни новини
Още от Бизнес старт