Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговската война с Китай ще определи бъдещето на Доналд Тръмп

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, „Бизнес старт“, 07.05.2019 г.

Новата заплаха на американския президент Доналд Тръмп в посока търговската война е, че ще увеличи митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, ако преговорите се провалят. Темата коментира преподавателят в УНСС проф. Димитър Хаджиниколов за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Здравият разум говори, че би трябвало да има сделка между САЩ и Китай, но идва време и за избори в Америка. Доналд Тръмп не въведе, а само заплаши, че ще въведе нови ограничения. Това е в неговия стил за бизнес“.

Митата върху стоките са нещо нормално, но техният размер е ключовият, коментира още професорът. Няма логика да се натоварват сектори, в които американците нямат нужното производство за своя пазар.

„Реакциите винаги са двупосочни, но ние не сме в кухнята и не знаем за какво точно се преговаря, освен гръмките публични изказвания. Предполага се, че Китай би продължил да задълбочава реакциите си срещу външните пазари и макар целта да са Щатите, то те ще засегнат и ЕС. От подобни процеси никой няма интерес“.

Не бива да забравяме, че в САЩ наближава време за избори и не всяко изказване цели да доведе до съответните икономически резултати, смята още Хаджиниколов.

„България може също да бъде засегната от евентуален процес на задълбочаване на търговската война, защото ние произвеждаме много детайли за автомобили в посока Германия. А тя на свой ред ще търпи сериозни загуби в сектора“.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт