TNBT

Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Къщите за гости в селата у нас - средство за запазване на облика ни или част от порочна схема?

Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм, Бизнес старт, 03.05.3019

Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Замисълът за селските къщи за гости би следвало да отговаря на този от Европа. Тези къщи са създадени като проект да се задържат хората в селата, да се запази традиционният поминък, да се формира заетост, което е важно за запазване идентичността на въпросните места. Същевременно в туризма винаги е имало модел за пране на пари, който служи като прерогатив за определена група хора. Това коментира Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Идеята е и да се намали натискът спрямо градовете. С помощта на Българската асоциация за алтернативен туризъм тези къщи влязоха в Закона за туризма в България през 2013 г. Четири години след това се борихме, за да може в къщите за гости да се предлага закуска и вечеря".

В същото време хората, които имаха личен проект за къща за гости, го реализираха успешно и без европейско финансиране, подчерта Любомир Попйорданов. "ЕС дава формална финансова рамка и след това е наш проблем как ние разписваме рамката. В България, от една страна, имаше прекалено високи изисквания за финансов капацитет към къщите за гости. Трябва да се насърчи предприемачеството в тази посока", добави той.

Още по темата

Още по темата

Къщите за гости се категоризират от общините и те трябва да развиват рекламата на районите и дестинациите и да следят за приходите, а вътрешното министерството – за нощувките, отбеляза гостът. "Една част от тези 750 къщи за гости, изградени с европари в периода 2007-2013 г., вероятно наистина работят. Но те са според мен в голяма част не са в туристически оборот. Нашата асоциация създаде марката „Зелена къща“. Този сертификат е нашата амбиция да могат къщите за гости да развият своя продукт и облик. Много от тях са добри и успешни", счита Попйорданов.

Вижте и видео материала с целия разговор.
 

Последни новини
Още от Бизнес старт