Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Затяга ли Вашингтон примката около Техеран?

Христо Петров, журналист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

Христо Петров, журналист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г. Христо Петров, журналист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

Днес изтича гратисният период от САЩ спрямо най-големите партньори на Иран в изкупуването на петрол, а това неминуемо дава поводи за размисъл, относно какви ще са последващите реакции и дали Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция ще изпълнят условията и по-важното - каква ще е реакцията на иранското правителство. Темата за „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова коментира журналистът Христо Петров.

„За последните 5 месеца от началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол. Санкциите срещу Иран сработиха още в самото начало“.

За сега Иран успява да се справи с финансовите загуби, тъй като те се равняват на 4,5-5 млрд. долара от началото на годината, смята още Петров. Страната проявява гъвкавост и по всичко личи е готова да преживее още известно време без да продава неограничени количества от черното си злато.

„Правителството на Иран проявява дипломация и не предприема очакваните остри реакции срещу санкциите. Опасността от военни действия в противен случай е голяма“.

Най-сериозните опасения са, че ислямската република може да излезе от ядреното споразумение, както стори Вашингтон през миналата година, а това несъмнено би създало сериозни предпоставки за нови военни действия в региона. Подобно притеснение изрази гостът в студиото.

Цялото интервю можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт