Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бивш директор на ДФ "Земеделие" очаква още къщи за гости с нередности

Проф. Димитър Тадаръков, бивш изп. директор на ДФ "Земеделие" , „Бизнес старт“, 02.04.2019 г.

Проф. Димитър Тадаръков, бивш изп. директор на ДФ "Земеделие" , „Бизнес старт“, 02.04.2019 г. Проф. Димитър Тадаръков, бивш изп. директор на ДФ "Земеделие" , „Бизнес старт“, 02.04.2019 г.

Скандалът с неправомерното използване на къщи за гости в селските райони на страната започва да придобива все по-сериозни измерения след оставките на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и на зам.-изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Това е и повод за разговора на водещия Христо Николов с бившия изпълнителен директор на фонда проф. Димитър Тадаръков в сутрешния блок „Бизнес старт“.

„По мое време нямаше подобни скандали. След мен дойде "калинката" (бел. ред. - Калина Илиева, бивш изп. директор на ДФ "Земеделие") и започнаха проблемите във фонда. Партийната намеса води до подобни резултати“.

Проф. Тадаръков е на мнение, че фонд „Земеделие“ има нужда от професионално управление, за да не се случват подобни конфликти на интереси и източване на евросредства в туризма. Той коментира и започналите проверки на всички близо 750 къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селски райони (2007 г. - 2013 г.). Вече бяха проверени над 110 обекта и за 32 от тях ще се наложи пълно възстановяване на европейската субсидия.

„Няма да се изненадам, ако в края на проверките процентът на къщи за гости с нередности нарасне“.

Един от проблемите е, че бенефициентът по схемата е длъжен да използва по предназначение къщата за гости само за първите 5 години след сключване на договора за финансова помощ. Това условие обаче действа и в другите страни от ЕС, каза бившият изп. директор на фонда. Според него 5-годишният срок ще позволи на някои лица да избегнат санкциите. 

Вижте и видео от целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт