Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

eBay отчете печалба далеч над очакванията през първото тримесечие

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.04.2019

Онлайн платформата за търговия eBay започна финансовата година със значително по-висока печалба. През първото тримесечие тя се е повишила с 27% на годишна база, като базираната Сан Хосе компания зарадва инвеститорите със силни данни. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Печалбата е нараснала през първото тримесечие с малко над 27% до 518 млн. долара, съобщи онлайн търговецът във вторник след затварянето на пазара. Печалбата на акция е била в размер на 67 цента през тримесечието, сравнена с 53 цента година по-рано. Анализаторите очакваха тя да е в размер на 63 цента. Приходите от продажбите са се покачили с 2,4% до 2,64 млрд. долара. Рекламните приходи са допринесли с 65 млн. долара - повече от два пъти над обема им година по-рано. Ключовите данни на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите и в следборсовата търговия акциите на eBay поскъпнаха с около пет процента".

И докато eBay се бори да се конкурира с Amazon.com Inc., Elliott Management Corp. и Starboard Value направиха придобивки в компанията и настояват за промяна, коментира Попов.

"Elliott предлага план от пет точки за подобряване на ефективността на еBay, включително възможната продажба на борсата за билети StubHub и на Ebay Classifieds Group. Акциите на еBay поскъпнаха с 30% от началото на тази година, откакто тези инвеститори влязоха в нея. През март еBay назначи двама нови директори, включително и партньор на Elliott".

Главният изпълнителен директор Девин Уениг се опитва да ускори растежа на еBay, откакто пое компанията, след като през 2015 г. тя се отдели от по-бързо растящия бизнес за плащания PayPal. Уениг вижда рекламата и новия бизнес на еBay като източник за растеж на приходите, обясни той.

"Много продавачи смятат, че принципът на работа на платформата представлява нещо като залагане на търг. В действителност eBay е много подобна на всеки сайт за електронна търговия от наши дни, като заменя отиването до търговския център с онлайн оферти за нови телефони iPhone, ризи Under Armour и акумулаторни бормашини от DeWalt".

Вижте целия технологичен коментар във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт