Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tesla ще конкурира Uber и Lyft с мрежа от роботаксита

Бойчо Попов, главен редактор на Invstor.bg, В развитие, 23.04.2019

Призванието на американския технологичен концерн Tesla Inc. бе да донесе достъпни електрически автомобили до масите. Сега главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск обаче промени напълно плана, като обеща да сдвои технологията за самостоятелно управление с услуга за споделяне, която ще направи безсмислено начинанието да се купуват други коли. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

До средата на следващата година по пътищата ще има 1 милион коли Tesla, които ще са напълно способни да се управляват сами, посочи Попов, цитирайки изказване на Мъск.

„По време на продължителна презентация в деня на инвеститорите, фокусирана върху автономната технология, Мъск заяви, че клиентите на Tesla ще могат да поставят колите си в споделена мрежа от роботаксита, които ще може да се придвижват без шофьори“.

Tesla ще позволи на собствениците да добавят правилно оборудваните си превозни средства към собственото си приложение за споделено пътуване, което ще има подобен бизнес модел на Uber или Airbnb, каза още главният редактор.

„Американският производител на електромобили ще взема от 25% до 30% от приходите на тези пътувания. На места, където няма достатъчно хора, които да споделят колите си, Tesla ще предоставя свой специален флот от роботаксита“.

Дори за 47-годишния Мъск, който никога не е странял от странни прогнози, това е изключително амбициозен план, коментира Попов.

„Waymo на Alphabet Inc., която се смята за лидер в автономното пространство, изключва от възможността автономните ѝ превозни средства да се движат без водачи“.

Мъск многократно отбеляза, че пълното самоуправление и флотилията от роботаксита ще изискват регулаторно одобрение, но не обясни какъв вид трябва да е то, посочи главният редактор.

Неудобството за инвеститорите на Tesla е, че всичко това ще струва скъпо в близко бъдеще, отбеляза още той, като поясни, че според Мъск цялата структура на разходите на компанията е насочена към автономната технология.

Още по темата

Още по темата

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт