Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Достатъчни ли ща са 984 млн. лв. за закупуването на двата кораба за българската армия?

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 22.04.2019

Трудно е да се прогнозира дали сумата, която е определена като таван за стойността на проекта за доставка на два многофункционални патрулни кораба за българската армия - 984 млн. лв. с ДДС, би била спазена. Така коментира отварянето на офертите за доставката на двата кораба за българската армия днес Ангел Найденовбивш министър на отбраната, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По първоначални информации оценките на строителството на двата кораба варират в много широк диапазон, включително и такива, които надвишават 1 млрд. лв.

Според Найденов трите предложения от за доставка на корабите - от германската Fr. Lurssen Werf, италианската Fincantieri и българската "МТГ - Делфин", са достатъчни - състезателната процедура може да се спази с тях. 

„След отварянето на постъпилите оферти междуведомствена комисия ще им направи оценка, като след това се очаква утвърждаване от министъра на отбраната и избор на проект“.

Гостът посочи, че е осигурена необходимата прозрачност на процеса, а всяка една от трите компании има възможности и опит в строителството на кораби и би могла успешно да се справи с него.

„Трябва да имаме предвид, че в определени дейности от подобен проект участват и други компании. В случая, освен със строителството на самия кораб, компанията вероятно ще участва и с интегрирането на корабните системи, на въоръжението и на корабните уредби“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт