Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да разчита Северна Македония да избере Пендаровски за президент

Николай Кръстев, журналист, Бизнес старт, 22.04.2019

Николай Кръстев, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Избирането на Стево Пендаровски за президент на Северна Македония е най-добрият вариант за България, тъй като именно той залага на подобряването на отношенията на Скопие със София и Атина. Това каза Николай Кръстев, журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Кръстев направи коментара си по повод провелия се в неделя първи тур на президентските избори в Северна Македония, на който кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели 42,69% от преброените гласове до момента, а кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – 41%.

Пендаровски е човекът, който ръководеше и координираше пътя на Северна Македония към НАТО. Той е добре приет и в Алианса, и в Европейския съюз (ЕС)... Очаква се с тези президентски избори да се получи и дата за начало на преговорите на страната за членство към блока“.

Кръстев коментира и сравнително ниската избирателна активност в Северна Македония – 39%.

Данните показват, че избирателният списък в страната трябва наистина да бъде променен... Ситуацията е много сложна, повечето млади хора вече предпочитат да напуснат границите на Северна Македония“.

Още по темата

Още по темата

Интересно е и защо албанците, които са традиционно активни на избори в страната, този път не гласуваха и станахме свидетели на т.нар. „тих бойкот“ от тяхна страна, коментира журналистът.

Трябва да отбележим, че това са и първите самостоятелни президентски избори – досега те винаги са се провеждали или с парламентарни, или с местни избори, което да допринесе за необходимата избирателна активност“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт