Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На какво се дължи големият успех на IPO-то на Pinterest?

Мария Гулишева, консултант по маркетинг в социалните мрежи; Милко Зашев, трейдър във "Варчев Финанс", Бизнес старт, 19.04.2019


Социалната мрежа Pinterest стана много популярна в САЩ, тъй като от самото си начало даде големи възможности за търсене по конкретни теми и пазаруване. Това каза Мария Гулишева, консултант по маркетинг в социалните мрежи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът коментира успехът на компанията на първичното ѝ публично предлагане, което донесе на социалната мрежа оценка от 12,7 млрд. долара.

Още през 2015 г. в Pinterest беше въведен бутонът, чрез който директно от мрежата може да се пазарува, което беше революционно за американския пазар. Интересно е да се отбележи, че Instagram, която е една от най-популярните социални мрежи към момента, въведе тази функционалност едва тази година“.

Като цяло Pinterest подхожда малко по-консервативно към международните пазари, коментира Гулишева.

Фактът, че социалната мрежа е много по-популярна в САЩ, отколкото в  Европа например, е обвързан и с възможността за реклама, тъй като опцията бизнесът да се рекламира е достъпна само в някои страни в Америка“.

Според госта най-вероятно свежият капитал в размер на 1,4 млрд. долара, които компанията привлече, ще бъде използван за развитието ѝ на нови пазари.

Pinterest целеше да види пилотно продукта си в Америка, след което да се развива на глобалните пазари“.

Милко Зашев, трейдър във "Варчев Финанс", отбеляза, че приходите на Pinterest идват основно от реклама.

Той коментира и успеха на борсата на Zoom Video Communications, който почти успя да засенчи този на Pinterest.

Zоом е компания, която предоставя услуги за отдалечени конкурентни разговори. Платформата е иновативна, доста би се използвала във финансовата индустрия“.

Успехът на Pinterest и Zoom вероятно ще амбицира и други компании еднорози, добави Зашев.

„Трябва да видим обаче каква ще е развръзката с тези дружества, все пак четвъртък беше първият ден, в който акциите на Pinterest се предлагаха на борсата... Малко по-късно през май предстои и IPO-то на компанията за споделено пътуване Uber“.

Вижте видео материал с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт