Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook е качила имейл контактите на 1,5 млн. потребители в системите си по грешка

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 18.04.2019

Facebook заяви, че може "да е качила без да иска" в системите си имейл контактите на 1,5 млн. нови потребители от май 2016 г. в рамките на поредния проблем на компанията за защита на личните данни. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През март Facebook спря да предлага верификация с парола за имейл като опция за хората, които влизат в платформата за първи път, припомни Кирилова.

Имаше случаи, в които имейл контактите на хората бяха качвани във Facebook при създаването на акаунта им, твърди компанията“.

Според изявление на Facebook потребителите, чиито контакти са били качени, ще бъдат уведомени, а проблемът вече е отстранен, отбеляза редакторът.

Кирилова коментира проблемите, с които американският технологичен гигант се сблъска в последните години при опазването на данните на потребителите си.

Facebook беше засегната от редица проблеми, свързани със сигурността на данните, включително излагането на показ на паролите на милиони потребители... През миналата година компанията беше критикувана след разкритията, че британската консултантска политическа фирма Cambridge Analytica е ползвала лични данни на потребители на Facebook без тяхно знание“.

Компанията се сблъсква и с критики от властите по заради наличието на реч на омразата и проблемно съдържание в платформата, което се премахва твърде бавно, добави редакторът.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт