Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Странджанският манов мед привлече интереса на Япония

Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед", Бизнес старт, 16.04.2019

Япония, Белгия, Германия, Италия и Франция са част от страните, проявяващи интерес към Странджанския манов мед. Това каза Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Гостът коментира успешно приключилата процедура по регистрацията на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход.

Тодоров отбеляза, че родните производители вече се насочват към износ на мановия мед от Странджа, като добави, че основно предизвикателство за момента са малките количества мед, които се произвеждат.

Качеството на меда е високо, проблем са количествата – произвеждат се между 20 и 50 т годишно“.

Според госта при всички случаи производството ще бъде увеличено.

Част от пчеларите в страната се насочват към Странджа, включително производители от Монтана, Стара Загора и др.

Гостът коментира и случаите с отравяния на пчели в България, като отбеляза, че има постигнат напредък за преодоляване на проблема след разговори между земеделските производители и пчеларите.

Производителите, които пръскат за вредители, се научиха да бъдат по-внимателни, но при всички случаи проблемът все още съществува... Най-важното е пчеларите да бъдат информирани кога ще се пръска и какви препарати ще бъдат използвани“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт