Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Затварянето на заводи на Jaguar Land Rover във Великобритания-деликатен баланс преди Brexit

Калоян Желев, автомобилен експерт, Бизнес старт, 09.04.2019

Британският контекст около преустановяване работата на заводите на Jaguar Land Rover във Великобритания за седмица е притеснителен. Това затваряне на заводите на Острова е планирано от началото на годината. Просто има една седмица по-дълга отпуска. Търси се икономия, защото производството няма да работи. Свързано е с пазарната и производствена цикличност на търсенето. Това коментира автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Спирането на тези производства е свързано с една интересна схема, която се договоря с профсъюзите, уточни Желев. "Работниците получават своето възнаграждение за времето, в което няма да работят, като поемат ангажимент да дадат това време, когато има пик на търсене и производственото натоварване. Това е деликатен баланс на интереси. Отделно Jaguar Land Rover се готвят за отстраняването на 4500 служители, сред които мениджърски позиции", допълни той.

"Jaguar отчетоха индикации, предвид които техният бизнес е застрашен. Първата е оскъпяването на производството във връзка с появата на митнически тарифи. Ако Великобритания излезе без регламентирано споразумение, което да урежда митническите отношения, вносът на компоненти за автомобилната индустрия се оскъпява. Всеки ден във Великобритания влизат 1100 камиона с резервни части".

Втората голяма пречка е, че модерното производство се извършва по концепцията от Toyota – Just in time, чиято философия е липсата на големи складови наличности на компоненти с оглед на оптимизиране на производствените разходи, посочи гостът. "Тя е възможно при добра логистика и верига на доставки. Те нямат запаси за големи и дълги срокове. Друг риск е, че се наема работна сила глобално", спомена още той.

Във Великобритания се продават 2,5 млн. автомобила, съобщи автомобилният експерт. Така че техните пазарни отклонения ще окажат сериозен ефект, категоричен е Калоян Желев.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт