Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Казусът със сградата „Златен век“ разкри пороците на родното законодателство

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, Бизнес старт, 08.04.2019

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неяснотата в законодателството е причината за прехвърлянето на отговорността между институциите по казуса със строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Законът за устройството на територията у нас има противоречиви текстове, част от тях позволяват различно тълкуване. Това каза aрх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Bloomberg припомня, че в четвъртък миналата седмица стана ясно, че строителството на сградата „Златен век“ ще бъде преустановено след окончателното приключване на проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която констатира съществени отклонения, основателни за временно замразяване на дейностите по строежа.

Според госта законодателството у нас има „огромен порок“ и той е неговата философия.

„Законът за устройството на територията е създаден на принципите на тоталитарната държава – той има разрешителен характер. В нормалните държави законът има забранителен характер, т.е. ясно е какво е забранено и всичко останало по презумпция е позволено“.

Бакалова се спря и на други проблеми на родното законодателство, като изтъкна свръхрегулациите като част от тях.

„Държавата би трябвало да следва и да пази само обществения интерес. В момента обаче тя проверява всичко, дори казуси, които се уреждат с частни отношения“.

Като друг проблем на законодателството у нас гостът отбеляза липсата на различни изисквания към обема на документацията спрямо размера на бъдещото строителство.

Бакалова добави, че обявените в медиите нарушения след приключилата проверка от ДНСК , част от които са проблеми с асансьорната шахта, неукрепени изходи и неукрепено скеле, биха могли технически да бъдат отстранени сравнително бързо и строежът на "Златен век" да продължи.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт