Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Малцинствата са основната причина за промени в социалното подпомагане

Лидия Шулева – бивш вицепремиер и бивш социален министър, „Бизнес старт“, 04.04.2019 г.

Промените в Закона за социалното подпомагане имат нужда да бъдат още по-добре премислени, защото от тях зависи интеграцията на малцинствата, според Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър. Тя коментира темата пред Христо Николов в „Бизнес старт“.

„Основният проблем е, че много деца не знаят български език. Най-често това се наблюдава в ромските общности“, това каза бившия социален министър в сутрешния блок.

Шулева смята, че, за да сработи санкцията за спиране на социалните помощи, когато ученик натрупа 5 неизвинени отсъствия, трябва да се промени формата на финансиране за самите училища. В момента те се финансират с делегиран бюджет и това създава предпоставки за прикриване на подобни нередности, за да се опазят средствата в учебното заведение.

„През последните 20 години бяха открити прекалено много университети“, продължава темата за образованието Шулева. „Това доведе до сериозно сваляне на нивото. Броят на университетите расте, а броят на студентите намалява“.

Бившият социален министър коментира и законопроекта на Обединени патриоти за пенсионната реформа, но, за да научите всички подробности, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт