Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на автомобилен софтуер може да нарасне до 1,2 трлн. долара

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, „Бизнес старт“, 03.04.2019 г.

Пазарът на софтуер за автомобили може да нарасне с поне 4 пъти до 2030 г. Сумата ще достигне 1,2 трлн. долара годишно, казва Елена Кирилова – редактор за Investor.bg, в технологичния си коментар за „Бизнес старт“, цитирайки един от ръководителите на германската компания Continental Елмар Дегенхарт.

В момента секторът генерира годишен приход от 280 млрд. долара, но все по-честите колаборации между автомобилостроители и IT разработчици ще доведат до сериозния ръст в обозримото бъдеще.

Uber от друга страна попада под обстрел в Полша и Чехия, където натискът на таксиметровите компании започва да оказва влияние върху правителството. Браншът настоява шофьорите на компанията за споделено пътуване да бъдат лицензирани, за да не продължава подбиването на пазара.

Huawei също намира място в анализа на Кирилова, тъй като френското правителство е намерило решение, с което да се подсигури безопасността в страната, ако китайската компания спечели правото да изгради 5G мрежата ѝ. Натискът от САЩ все пак дава своето отражение върху европейските партньори, но за разлика от крайните мерки на президента Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и колегите му са намерили доста по-деликатен начин, за да наложат контрол върху трансфера на данни от ново поколение.

Пълния коментар на Елена Кирилова можете да чуете във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт