Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Brexit - гражданска война от съвременен тип?

Д-р Калоян Методиев, политолог, Бизнес старт, 03.04.2019

Д-р Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическото напрежение около Брекзит прилича на гражданска война от ново поколение. Разделението е толкова дълбоко, позициите са толкова непримирими, че е невъзможно да се намери "Средната земя". Поляризацията е видима. Няма кръв, насилие, оръжие, но всички останали елементи са налице. Към днешна дата няма разбирателство за излизането на Великобритания от Eвропейския съюз (ЕС). Това коментира д-р Калоян Методиев, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Британският премиер Тереза Мей се нуждае отчаяно от ново удължаване на процеса, за да предложи за четвърти път някакъв план на гласуване на парламента, уточни Калоян Методиев. "Досега в Европа, дори да имаше страни с по-отстъпчиви позиции, в момента те се обединиха заради хаоса преди европейските избори. Мей отива да чука на вече затворена врата. Втората врата, на която предложи развитие на процеса, е тази на опозицията в лицето на Джереми Корбин, на когото тя предложи серия от разговори, за да излезе от безизходицата. Вторият проблем ще дойде от собствената ѝ Консервативна партия, върху която тя вече губи контрол", допълни той.

"Паниката е видима. Големите финансови институции слагат на кантара Великобритания с 60-милинон и Европейския съюз с с 520-милионен пазар и предпочитат ЕС. Превантивно се изтеглят много от офисите към Европа, Франция, Германия, Холандия, Ирландия".

На въпроса как се приема идеята за втори референдум гостът заяви, че ситуацията е "за всичко има шанс за нищо няма шанс". "Идеята се отхвърля сред 40% от гражданите. На Мей не ѝ достигат 50-60 депутати, за да прокара споразумението във последния му вид. Всичко е предпоследно. Най-вероятното е напускане без сделка. Засега има усилие е норвежкият сценарий и оставане в митническия съюз", поясни политологът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт