Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите стадиони у нас: Мит или реалност?

Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, Бизнес старт, 22.03.2019

Напоследък много се говори относно нови футболни стадиони в България. Всичко започна с разкритието на спортния министър Красен Кралев, че страната ни, заедно с Румъния, Сърбия и Гърция, ще кандидатства за Евро 2028, Мондиал 2030 или Евро 2032. Това коментира редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"По думите на Кралев, националният стадион може да отговаря на всички изисквания за голям форум с инвестиция от около 30 милиона лева. За да кандидатстваме, у нас трябва да се инвестира в 2-3 съоръжения. Кралев е убеден, че вложените средства ще се оправдаят по категоричен начин. И вече с готова инфраструктура, можем да кандидатстваме със съседите за Евро 2028, Мондиал 2030 или Евро 2032".

Но кои ще са новите стадиони у нас?

Гостът каза, че няколко клуба имат мащабни планове, които, ако се осъществят, ще дадат голям тласък за кандидатурата.

"Стадион "Христо Ботев" в Пловдив трябва да открие врати след около година. Гриша Ганчев има планове да разруши "Българска армия" и на негово място да издигне модерно съоръжение, което ще струва близо 30 млн. евро. Bloomberg съобщи, че Локомотив Пловдив има намерения да инвестира 15 млн. лв. на стадиона в парк "Лаута", каза още Коларов и уточни, че не е гаранция, че всяко ново съоръжение ще може да покрие високите изисквания на ФИФА и УЕФА за домакинство на голям форум.

"Кандидатурата е обвързана и с инфраструктура – градски транспорт в градовете домакини, определен брой паркоместа, капацитет на стадионите и т.н. Но подобни планове за нови стадиони не за първи път излизат наяве. През годините сме виждали много неосъществени проекти, особено от Левски и ЦСКА. По план "сините" вече трябваше да имат нов дом, но само Сектор "А" на "Герена" е готов. Той беше открит с двугодишно закъснение и още не е напълно завършен. Няма козирка, но новите шефове имат амбиции да вложат големи средства в подобряването на базата".

Гостът добави, че има надежда за нещо подобно заради новите зали, които бяха построени в България.

"Арена Армеец в София, съоръженията в Русе и Варна показаха, че се работи добре в тази насока".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт