Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пакет Мобилност извади наяве недостатъците на ЕС

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, Бизнес старт, 28.03.2019

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме, че има сериозно напрежение в Европейския парламент по повод на пакет „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон. Tочно този законопроект извади наяве недостатъците на принципите и структурирането на политиките в Европейския съюз (ЕС). Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Чрез промяната на определени принципи на регулации се стигна до ощетяването на някои страни за сметка на други. Това е в противоречие именно с основните принципи на ЕС, който поначало е създаден заради общия свободния пазар и възможността за свободно движение на стоки... Той е икономически и политически модел. Надделяването на политиката над икономиката в него води до това сериозно напрежение“.

Ясно е, че привържениците на пакета целят да изпълнят ангажиментите си към бизнеса в големите страни – Франция, Холандия, Германия, и да бъдат приети тези ограничения, за да могат да освободят и да преразпределят транспортния пазар, подчерта Мутафчиев.

Гостът похвали реакцията на българските политици и ги поздрави за единната им позиция.

„Този случай ни показва две неща. Първо, че България винаги много внимателно при подготовката на каквато и да е законодателна инициатива в ЕС трябва да определя своята позиция и да търси консенсус сред всички политически сили. На второ място, трябва да си даваме много ясно сметка, че скандалите, които стават около пакет "Mобилност", не са само скандали за транспортната политика“.

България може да е активната страна при формирането на новата европейска политика, която да запази принципите, върху които е изграден блока, изтъкна още Мутафчиев.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт