Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проверките на "Апартаментгейт" - стъпка в правилната посока

Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 27.03.2019

Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) рискува недопустимо смесване на административно и наказателно производство, коментира Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция, отбеляза Миряна Илчева. Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията, поясни гостът.

"Според Върховния касационен съд (ВКС) това е форма на задържане. В такъв случай гражданите трябва да имат всички форми на защита. Глобите също целят засилване на правомощията. Трябва се увеличи ефективността на Комисията, вместо да се залага на силови мерки".

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева.

Още по темата

"Най-големите предизвикателства от това естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Проверките на КПКОНПИ и НАП за сделките с имоти на "Артекс Инженеринг" са една стъпка към правилната посока, изтъкна Илчева. "Не толкова фактите за евтино закупени апартаменти са смущаващи, колкото съмненията сред обществото, че става въпрос за връзки между големи стопански сектори, какъвто е строителството, и евентуално облагодетелстване на управляващите. "Завладяване на държавата" наричаме връзките между големия бизнес и държавната власт. Оставките са един нужен ход. Върви се към поемане на политическа отговорност", обобщи експертът.

Последни новини
Още от Бизнес старт