Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Превозвачи: Тримата евродепутати да обяснят пред всички защо отсъстваха от гласуването

Николай Рашков, Съюз на международните превозвачи, Бизнес старт, 26.03.2019

Тримата отсъствали от важното гласуване относно пакета "Мобилност" български евродепутати сами носят политическата си отговорност и е редно сами да излязат пред всички и да заявяват ясно защо не присъстваха на гласуването. При всички случаи бяхме разочаровани да разберем, че гласуването е минало със 156 на 154 гласа. Теоретичната възможност да прекратим пакета е била налице. Това коментира Николай Рашков, Съюз на международните превозвачи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Относно реакцията на евродепутата Николай Бареков в случая гостът заяви, че е редно всеки да носи отговорност за думите си в публичното пространство и да направи проверка на фактите, които излага. "Николай Бареков няма присъствие в понеделнишките сесии в европарламента за тези 5 години. Той отказва неведнъж да присъства и на срещи на нашия бизнес", допълни той.

"Нелепо е да говорим за робски труд на шофьорите. Подобряване условията на труд означава в Европа да бъде изградена качествена пътна инфраструктура, качествена паркинг система с охраняване и санитарни помещения. Такава за момента няма. Често наши превозвачи паркират на места с видеонаблюдение и осветление, където се осъществяват грабежи".

Третият по големина бранш в България е именно транспортният бизнес, уточни Николай Рашков. "Той е изцяло частен сектор, изграден от от собствени оператори на камиони и отделни по големина фирми. Превозът трябва да бъде разделен по видовете си. Различните видове дейност следва да се заплащат по различен начин. Всички български транспортни работници и шофьори са назначени на постоянни трудови договори предвид европейското законодателство", поясни той.

Още по темата

"Над 200 човека от България, както хора от Полша, Латвия, Литва, Румъния ще се включат в масовите протести в сряда срещу пакета "Мобилност" в Страсбург. Протест ще има и в София", допълни той.

Последни новини
Още от Бизнес старт