Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Водни централи и риболовни клубове воюват за реките у нас

Станислав Мънков, председател на риболовен клуб „Стари видри“, и Боян Кършаков, председател на Управителния съвет на асоциация „Хидроенергия“, Бизнес старт, 25.03.2019 г.

Представители на водните електроцентрали и риболовните клубове в България влязоха в открит конфликт за реките у нас и правата на всяка една от страните върху водните ресурси на страната. По темата в Бизнес старт гостуваха Станислав Мънков – председател на риболовен клуб „Стари видри“ и национален състезател по риболов с изкуствена муха и шнур, и Боян Кършаков – председател на Управителния съвет на асоциация „Хидроенергия“.

Общото между двете гледни точки е виждането им, че законът не е достатъчно ясен и категоричен, когато се изгражда един ВЕЦ. Според Мънков реки, като Златна панега и Благоевградска бистрица, са пресушени, което води до унищожаване на биоразнообразието по устието им. Кършаков пък е на мнение, че по-голям проблем представляват злоупотребите със замърсяване и нерегламентиран риболов.

Проблемът трудно би бил решен, ако не се стигне до диалог, защото водните централи са основният екологичен енергиен източник на България, а призивите за пълното им закриване няма как да доведат до положителен резултат, смята още управителят на асоциация „Хидроенергия“.

Опонентът му мисли на свой ред, че алтернативният туризъм трябва да е приоритет за националната политика, както е в съседните Босна и Херцеговина и Сърбия.

Още акценти от разговора със Станислав Мънков и Боян Кършаков можете да извлечете от видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт