Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Open Science - ЕС предоставя на бизнеса достъп до научни изследвания

Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, Бизнес старт, 22.03.2019 г.

Наука и бизнес Снимка: Pixabay Наука и бизнес Снимка: Pixabay

Новата европейска програма „Хоризонт Европа“ ще предостави достъп на бизнеса до научния капитал на целия ЕС. Това казва Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Хоризонт Европа“ е интегрална концепция за върхови научни изследвания и връзката им с бизнеса. ЕС осигурява ресурс за подкрепата на бизнеси, които създават иновации и адресират световни предизвикателства от основаването им до израстването и тяхното позициониране на световните пазари“.

Бюджетът, който ще бъде заделен, е безпрецедентен до момента. От това биха имали полза не само развитите страни в съюза, но и по-късно присъединилите се членки, каквато е и България, коментира Безуханова.

„Друг аспект, който се стимулира и е нов в практиката на Европа и за света, е т.н. Open Science (Отворена наука). Европейската комисия има амбицията да отвори целия ресурс на постижения, постигнати от „Хоризонт 2020“. Целта е този научен капитал да бъде достъпен за последващи научни изследвания и за подкрепа на научната база на стартиращи компании. Търси се и един колаборативен модел, който ще бъде постигнат с безпрецедентния бюджет от 100 млрд. евро за периода 2021/2027 г“.

Саша Безуханова даде подробности и инициативата „Changemakers“ (Двигатели на промяната), която цели да свърже българските новатори и експериментатори и да ги насърчи да работят заедно.

Какви ще бъдат конкретните ползи за целия европейски бизнес от новата научна програма „Хоризонт Европа“ вижте във видеото!

Последни новини
Още от Бизнес старт